Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Парламентът създаде комисия за проверка на управлението на Борисов

Отпадна предложението на БСП да бъде наложен мораториум за решенията на сегашния Министерски съвет в оставка за определени сделки и разходи

Парламентът създаде комисия за проверка на управлението на Борисов

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Създаването на Временна комисия за ревизия на управлението на премиера в оставка Бойко Борисов превърна в хаос днешното пленарно заседание. Дебатите продължиха часове, но въпреки добрите намерения и принципното съгласие на всички партии се стигна до ожесточени спорове.

Проектът на решение за създаване на Временна комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 10 години, бе внесено от Мая Манолова и група народни представители на 15 април.

Проверката ще обхване „40 сектора с висок корупционен риск“ – „черни каси, в които обилно се наливаха пари и те отиваха в джобовете на приятели по карти и партньори по тенис на премиера“, обясни Манолова от парламентарната трибуна. В предложението са изброени почти всички ведомства, както и дружествата от сектор „Енергетика“ и ВиК сектора. Изрично е упомената и Националната агенция за приходите (НАП), Българска банка за развитие (ББР), пенсионните дружества и тяхното състояние, както и управлението на Сребърния фонд.  

Още по темата

Комисията ще е отворена за сигнали от всички български граждани и тяхната безопасност ще е гарантирана от българския парламент. Резултатите от проверката ще бъдат предадени на прокуратурата. Първоначалното предложение беше комисията да бъде временна и да действа в рамките на три месеца, но след това решиха новият орган да бъде постоянен.

Сериозни спорове обаче предизвика създаването на временната комисия.

От ДПС обявиха, че ще подкрепят създаването на Временна комисия за ревизията. По думите на Йордан Цонев от партията активно ще участват в тази комисия, но са нужни някои промени във формулировката. По негово предложение пенсионните фондове например отпаднаха от списъка на Мая Манолова. Цонев предложи и комисията да не е за „ревизия“, а за „проверка“. И това предложение бе подкрепено.

По инициатива на „Демократична България“ пък бяха добавени КФН, БДЖ, НКЖИ, държавните ловни стопанства, „Терем“, както и „Топлофикация София“.  В крайна сметка обаче финалният текст на практика обхваща на практика целия държавен апарат.

От БСП пък предложиха да бъде наложен мораториум за решенията на сегашния Министерски съвет в оставка за определени сделки и разходи. „В момента общински болници са на масата за продажба и ще приключат, докато ревизията приключи“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя подчерта, че ако искането не бъде прието днес, ще бъде внесено от БСП в деловодството на парламента като отделно проекторешение.

„Само на последното заседание на Борисов се раздадоха 7 концесии за по 35 години за подземни богатства, за строителни материали, за плажове. Това ще продължи през 3-те месеца, в които се занимаваме с ревизии", каза Нинова.

Тя попита дали не изглежда нереалистично за три месеца да се провери 4-годишно управление и се съгласи с изказването на Любен Дилов от ГЕРБ, че е добре комисията да бъде за постоянно, а не временна. 

Атанас Славов от „Демократична България“ обаче заяви, че решението за такъв мораториум трябва да бъде взето отделно, а да не е част от проекта за комисията, защото такива решения често биват атакувани в Конституционния съд. В крайна сметка предложението не бе прието.

Искането за увеличаване на периода на проверката от 4 години на 10 години обаче в крайна сметка получи подкрепа. Не е ясно дали такъв огромен период на практика няма да обезсмисли цялата инициатива. Гласуването на точно тази промяна предизвика истински хаос и дълго време не бе ясно какво са приели депутатите. Объркване имаше дори в партията на Мая Манолова, откъдето пратиха прессъобщение, че срокът е 4 години. Десет минути по-късно от "Изправи се! Мутри вън!", изпратиха корекция, че срокът всъщност е 10 години. 

В състава на новата комисия от ГЕРБ влиза Тома Биков. От "Има такъв народ" в комисията са народните представители Георги Георгиев, Иван Хиновски, Пламен Абровски, а от БСП - Румен Гечев, Явор Божанков и Пламен Милев.

От ДПС предложиха Йордан Цонев, Сергей Кичиков и Адлен Шевкед, от „Демократична България” - Иван Димитров, Борислав Сандов и Калоян Янков, а от „Изправи се! Мутри вън!” - Мая Манолова – за председател; за членове - Драгомир Ушанков и Андрей Бочев.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
БХРА: Държавата закъснява с действията в подкрепа на летния сезон